Het is weer bijna 1 september!Zo kom je die eerste dag zonder kleerscheuren door

eerste schooldag

10 tips voor de eerste schooldag


Er hangt zoveel spanning en zenuwachtigheid rond die eerste schooldag. Niet alleen bij de kindjes, maar ook heel vaak bij de ouders. Binnen een paar dagen is het voor mij ook tijd: Mila zal voor het eerst naar school gaan. Naar aanleiding hiervan deed ik een rondvraag op Instagram en dan bleek dat toch veel ouders dezelfde vragen had als ik. Dus ik vroeg tips en ging op onderzoek! In deze blog verzamel ik alles wat ik heb gevonden en wat ons dus zal helpen die eerste schooldag.


1. Goede voorbereiding

Al maanden ben ik tegen Mila aan het zeggen dat ze naar het schooltje zal gaan, met de kindjes spelen en bij juf Tinne in de klas zit. Ook als we haar school passeren, in onze eigen straat, dan zeiden we elke keer 'hier ga je binnenkort naar school'. Een tijdje geleden begon ze ineens heel enthousiast te roepen 'mijn school' iedere keer we passeerden. Check, ze is al enthousiast. Verder hebben we haar ook de naam van haar juf leren kennen. Misschien meer een geruststelling voor mij als mama dat ze de juf ook bij naam kan roepen als er iets is.

Wat wij niet hebben gedaan, maar ik wel een super goede tip vond: boekjes voorlezen over naar school gaan. Voorbeelden zijn 'Anna in de klas' en 'Karel gaat naar school'.


2. Genoeg rustmomenten

Laat alles in het begin maar op je afkomen, niet te veel nadenken. Het is een grote verandering voor de kindjes, maar zeker ook voor ons als ouder! En dat mag je absoluut niet onderschatten. Plan die eerste week school niet te veel extra's, wel veel onstpanning en rustmomenten om wat bij te komen.


3. Vertrouwen hebben in de juf/meester

Zij zijn al heel lang bezig met de voorbereidingen van het nieuwe schooljaar en zullen met veel plezier en liefde onze kindjes opvangen. Waar ik heel lang niet heb bij stilgestaan is dat het ook voor de juf/meester een heel spannende periode is. Een nieuwe klas, nieuwe gezichten, nieuwe karakters, nieuwe ouders, zoveel om mee om te gaan. Een dikke merci aan alle mensen in het onderwijs!


4. Mild zijn voor jezelf

Het hoeft allemaal niet perfect te zijn vanaf de eerste schooldag. Iets vergeten gebeurt bij elke ouder, de doosjes kan je volgende week ook nog gaan halen, en zo zijn er talloze voorbeelden. Leg geen extra druk bij jezelf en probeer ook een beetje te genieten van deze bijzondere tijd. Je kindje wordt groot!


5. Gebruik rituelen

Een vaste volgorde of hetzelfde ritueel iedere dag brengt rust in het hoofd van je kindje. Het zorgt voor een voorspelbaarheid waar ze van houden. Het zijn de onverwachte wendingen in de dag van een kindje dat voor spanningen zorgen. Probeer dit ineens te vermijden en creëer een ritueel. Bijvoorbeeld thuis nog dag zeggen tegen de hond en aan de schoolpoort een kusje van mama. Of elke dag ontbijt eten bij de oma en door haar naar school gebracht worden. Het kan vanalles zijn, als het maar voorspelbaar is.


6. Me-time voor de ochtendrush

Zet je wekker een uurtje voor dat je kindje moet opstaan. Zo kan je in alle rust aan je dag beginnen, een douche nemen, je koffie rustig opdrinken, je ontbijt opeten zonder dat er iemand constant 'mama' roept. Dan ben je helemaal relaxt eens je je kindje gaat wakker maken en straal je die rust ook uit naar hem/haar. Zalig toch!


7. Geef iets vertrouwd mee

Tijdens een moeilijk momentje op school, is het handig dat de juf/meester je kindje iets vertrouwd van thuis kan geven zodat het terug rustig kan worden. Bijvoorbeeld een doekje, knuffel of tut kan hier perfect voor dienen. Vraag het wel eerst even na aan de juf/meester of dat er een knuffel mag meegegeven worden. Zo vermijd je teleurstelling achteraf bij je kindje.


8. Label de potjes/doosjes/drinkbus

Zeker de eerste tijd zal je kindje zijn/haar eigen doosje en drinkbus nog niet herkennen. Als er dan nog eens een paar kindjes dezelfde spullen meegenomen hebben, is het voor de juf/meester bijna onmogelijk om de juiste dingen nog met het juiste kindje mee te geven. Zorg er dus ineens voor dat ze goed gelabeld zijn. Ik bestel deze via www.goedgemerkt.nl, hele goede site!


9. Let it go

Laat je eigen angsten en bezorgheden los zodat je kindje zich goed kan amuseren en niet jouw negatieve gevoelens overneemt. Want hoe hard we het ook proberen te verstoppen, ze voelen alles. Zo kan je ze laten genieten van nieuwe kansen, vriendjes en speel-leermomenten.


10. De juf/meester bijt niet

Vraag aan het eind van de eerste schooldag eens aan de juf/meester hoe het geweest is. Vaak hebben ze het zo druk dat ze daar niet altijd aan denken, maar ze gaan je zeker over de eerste dag willen vertellen. Het zijn maar mensen zoals jij en ik, die juist een hele drukke dag op het werk hebben gehad, maar nog steeds vol enthousiasme zitten!


eerste schooldag

Zorg dus voor een goede voorbereiding, een duidelijk ritueel en ga vooral heel ontspannen die dag tegemoet. Het is even wennen voor iedereen, maar het is zo'n mooie tijd en je kindje zal zich zo snel ontwikkelen. Vergeet daar niet bij stil te staan!Benieuwd naar hoe ik de eerste schooldag met Mila beleef? Volg me dan zeker op instagram!

unsplash