Waarom ben ik gedeconventioneerd?


Sinds half maart 2024 werk ik, Els, gedeconventioneerd. Dit betekent dat er een deel afgerekend wordt met de mutualiteit en dat ik daarboven een supplement mag vragen.

Deze stap was niet makkelijk om te zetten, na bijna 9 jaar te werken als geconventioneerde vroedvrouw. Toch was het ook wel echt nodig. De vergoedingen die wij krijgen vanuit het riziv komen helemaal niet overeen met het aantal uur dat wij werken. Om toch maar een beetje loon te kunnen uitkeren, moet je aan een heel hoog tempo consultaties en huisbezoeken doen.

Laat dat nu net zijn waar ik niet voor wil staan. Ik wil er zijn voor jou, ik wil de tijd kunnen nemen om te luisteren naar je bezorgdheden, je onzekerheden. Ik weiger jou het gevoel te geven dat je niet bij mij terecht kan omdat ik te weinig tijd zou hebben. Tijdens een huisbezoek wil ik met mijn volle aandacht bij jou zijn en niet bij mijn klok omdat ik er zoveel moet afwerken per dag.


Samengevat, om jou de kwaliteit, de aandacht en de tijd te kunnen blijven geven die jij verdient, ben ik gedeconventioneerd.


Hoe gaat het praktisch in zijn werk?


Je krijgt van mij elke maand een factuur waarop het remgeld en het supplement staan. De rest wordt net zoals vroeger afgerekend via jouw mutualiteit. Deze factuur kan je binnenbrengen bij je hospitalisatieverzekering. Deze betalen een groot deel van de consultaties en huisbezoeken terug. Bij de meeste is dit van 1 maand voor je bevalling tot 3 maanden na je bevalling. Kijk dit zeker eens na op voorhand (ik wil je daar gerust mee helpen).


* Heb je geen hospitalisatieverzekering? Laat het dan even weten, dan laat ik mijn supplement vallen en hoef je enkel het remgeld te betalen.

* Heb je een verhoogde tegemoetkoming? Dan blijft het oude systeem van toepassing voor jou en hoef je niets zelf te betalen of voor te schieten.


Kom je op consultatie in de praktijk met je kindje ouder dan 6 weken? Dan is er trouwens geen supplement, enkel het remgeld van €9.81.


Heb je hierbij vragen? Stel ze gerust via mail, kom even langs of bel me op ;-).


Lieve groetjes,

Els